Tabbladen

zondag 23 september 2012

ABC132 - niet geheel volgens plan

Voor Robin heb ik de ABC132 gemaakt. Op verzoek in roze en het paars van de broek (kleurenmix) heeft mevrouw goedgekeurd ;-)  Robin heeft volgens de maattabel exact maat 116. Tijdens onze Azie reis heeft ze heel slecht gegeten en ik denk dat ze daardoor deze zomer zo weinig gegroeid is (normaal schiet ze in de zomer omhoog en nu 1 cm in ruim 3 maanden). Omdat ik een groeispurt zie aankomen heb ik maat 122 maar genomen.
De broek zit helemaal goed al heb ik een rits moeten toevoegen, anders komt ze er echt niet in. De broek valt heel hoog in de taille dus die zou ik een volgende keer met een iets kortere band maken. Verder een leuke broek en zo klaar.



De tuniek maken verliep iets minder soepel. Gelukkig was het een 3 euro tricootje om het patroon te proberen. Al die roezeltjes op de tricot maken vergt wat tijd en toen het hele bovenpand in elkaar zat bleek dat ik het linker voorpand rechts had vastgezet en het rechter dus links. Blunder ;-)  maar niet meer te corrigeren. Met die dunne tricot stiksels uithalen vraagt om gaten en ladders in de stof. Dus...... het patroon nog eens op het bovenstuk gelegd en het armsgat (wat dus eigenlijk de hals is) maar uitgediept met de gedachte dat de kliko altijd nog kan. Uiteindelijk zitten de schouders dus niet geheel zoals het hoort omdat de panden verkeerd om zitten en is de hals veel dieper dan volgens het patroon. Gister dus maar snel langs de winkel geweest om een hempje in contrast kleur te kopen voor eronder.



En nog een laatste "maar" over de bovenpas, de niet nuttige overslag met bies. Die maak je vervolgens zonder knoopsgaten erin met knopen weer dicht. Bij een volgende knip ik geen 2 biezen maar maak ik een middenvoorpand waar ik een strook als 'nepbies' overheen stik. Een stuk simpeler en met hetzelfde effect.

Toen nog het 'onderdeel'. Het patroon geeft een zoom aan maar met tricot heb ik de zomen aan het rokdeel niet afgewerkt. Nu had ik de delen wel met zoom geknipt en daar geen rekening mee gehouden met het in elkaar zetten. Gevolg was dat het onderdeel een soort slaapzak geworden was. Zie de blunderfoto.
Robin vond het prachtig maar ik niet dus de schaar er maar ingezet en zo'n 10cm stof verwijderd. Het resultaat is acceptabel maar het geheel is toch nog wat op de groei. Dan gaat de tuniek maar even een maandje of wat de kast in, heeft ze begin 2013 ook nog wat nieuws. Overigens is ze zelf helemaal happy met haar nieuwe setje.

Het ABC logo op de achterkant zit erop om een laddertje inde stof te verdoezelen. Zouden er ook spelden voor dit soort stof zijn net zoals er speciale naalden zijn?

Hieronder de slaapzak versie ;-(  Wat mij wel de kriebels geeft om nu een goede versie te maken maar die moet maar even wachten tot de buit van het stoffenspektakel een beetje weggewerkt is.



11 opmerkingen:

  1. Met de nieuwe lengte is het een stuk beter idd. Ik heb m net zelf ook gemaakt, de set: de broek gaat naar jongere zus, want dat werd echt helemaal niks (en idd, rits moet nog), maar die tuniekjurk - ik vind het wel heel erg veel werk en toch een wat tegenvallend resultaat, al dat elastiek, bij mij krult de onderrand ook nog eens om (en net als jij, zo'n niet-uithaal-tricot). Hij is ook nog eens erg wijd, dus ik heb 10 cm eraf gehaald in de zijnaad, maar helemaal tevreden ben ik niet. Nou ja, jouw dochter heeft over een half jaar nog een leuke set liggen, fijn dat ze er zo blij mee is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anouk23 september 2012 21:19

      Jammer dat het bij jou ook niet lekker liep. Met het onderstuk had ik geen probleem, al heb ik framilion met een gestikte zigzag gebruikt wat een stuk minder zwaar is dan het geadviseerde elastiek. Die broek moet volgens mij van tricot of joggingstof, anders past hij echt niet zonder de rits. Ik zal eens op je blog kijken naar die van jou.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat mijn tricot te flubberig is, al moet ik wel zeggen dat het Jaël mooier zit dan dat het ding hangt op een hangertje. Ik had ook framilon moeten doen, ik moet het toch eens aanschaffen, die "echte" (het spul dat ik heb rekt niet mooi terug). Ik blog het van de week een keertje (het is net af, dus was nog niet zo ver ;))

      Verwijderen
    3. Ik had al even op je blog gesnuffeld maar niks gevonden. Dat framilion is echt superspul hoor. Je ziet het bijna niet en het rekt perfect.

      Verwijderen
  2. Ik vind het wel een erg leuk model en de kleur van de "slaapzakversie" is helemaal super.
    Succes met wegwerken van lappen en jammer dat wel elkaar misgelopen zijn vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig is Robin er blij mee. Kan me voorstellen dat je baalt, het patroon ziet er leuk uit. Als het dan allemaal niet wordt watje er van verwacht, dan is de kliko neiging natuurlijk erg groot. Hoeft niet, want de niet blunder versie is toch leuk geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik ben ook tevreden met het eindresultaat. Was tenslotte mijn eigen schuld dat het fout ging. Het patroon vind ik erg leuk en gepriegel is juist wel mijn ding. Die tuniek maken vond ik leuker werk dan de broek.

      Verwijderen
  4. Pfff... wat een proces en wat een doorzettingsvermogen! Toch vind ik het een heel mooie set zo, het staat haar prachtig die kleur! Erg mooi ook die roezeltjes (maar ik benijd je niet ;-) ). Kopen jullie Framilon bij de Ottobre-Etsy-shop? Ik heb het nog nergens anders gevonden.

    Groetjes!
    Sacha (zolderwerk.les-bastides.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Sascha, het framilon koop in inderdaad bij de etsy shop. Voor de tuniek heb ik de 5 mm gebruikt. Heel erg uitrekken want het rekt exact terug in vorm.

      Verwijderen
  5. Mag ik vragen welk patroon je hebt gebruikt voor de skinny jeans. Tot voor 1 week geleden wilde mijn dochter alleen tricot jurkjes met een legging dragen. Vorige week begon ze om broeken te vragen. Aangezien ze afgelopen vrijdag op school een herfstwandeltocht hadden. Leek mij een broek daarvoor wel handig. Donderdagmiddag snel eentje voor haar gekocht. Maar gezien haar postuur zit hij niet echt mooi. Kan ik beter, denk ik. Ben dus nu opzoek naar een goed patroon. Graag hoor ik van je.

    Groeten, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De broek is ook van de ABC132. Patroon is van de tuniek en de broek samen. Maar de jule van CZM schijnt ook mooi te zijn en dat vind ik meer een echte broek. Deze is vrij recht toe. Ik heb hem ook in dikke tricot gemaakt maar dan met beenstukken als een paardrijbroek en toen elastiek in de taille erbij gedaan. Zit echt zo in elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen