Tabbladen

zaterdag 15 september 2012

Postzaktas af, op detail na

Bloed, zweet en tranen. Het heeft wat geworstel met de machine gekost maar de tas is voor nu even af. Ik neem hem lekker in gebruik zonder afgewerkte binnennaden. Wie het ziet zit tenslotte ongevraagd in mijn tas ;-)


Voor nu even...... omdat ik het niet kan uitstaan dat het niet lukt om het biaisband om de naden van de binnenkant te krijgen.

Hieronder de binnenkant van de tas. Met de superlelijke randen waar ik dus geen band overheen krijg. Met de hand is het ook niet goed te doen omdat de stof verstevigd is en je naald er krom van wordt. Met de machine kom ik er niet meer doorheen. Heb je een tip? Ik hou mij aanbevolen ;-)Maar de tas is naar wens geworden en ik heb veel geleerd over de do's en vooral de dont's van het maken van een tas. Hij kan netter maar voor een eerste exemplaar en een zelfgemaakt patroon zonder stappenplan ben ik er trots op.

De Do's
 • gebruik altijd een teflon voetje bij het werken met kunstleer. Kijk maar naar onderstaande foto, het ene stiksel is scheef en het materiaal trekt. Dat is het gewone voetje. En het nette stiksel is nadat ik het oude verwijderd had en met het teflon voetje het stiksel opnieuw gemaakt had. Joepiedepoepie, wat naait dat heerlijk.
 • Maak lekker zelf piping band. En bij gebrek aan fraai piping band heb ik met touw en kunstleer zelf piping gemaakt. Super makkelijk en eenvoudig zelf te maken.

En de Dont's
 • Teveel lagen stof op elkaar ;-(    Zorg dat je niet teveel lagen bij elkaar krijgt om door te stikken. Ik had op sommige plekken bij het aan elkaar stikken van de panden 10!!!! lagen kunstleer/versteviging en de kreet "Een Pfaff is af" werd bij mij "De Pfaff haakt af" helaas. De tas zit dus in elkaar maar het lukt niet om biaisband met de machine vast te stikken. Simpelweg teveel lagen materiaal. Volgende keer het ontwerp dus zo maken dat er niet van verschillende panden dubbele lagen samenvallen zoals nu aan de zijkant bij de musketonhaak het geval was.
 • Een aanbieding van versteviging gebruiken. Ik had mij weer laten verleiden tot een aankoop merkloos versteviging van de markt (lapjesmarkt utrecht). Het moest strijkversteviging zijn maar het bleef alleen niet vastgestreken zitten. Dus het maar met spuitlijm aan de binnenkant van de voering vastgemaakt en doorgestikt. Meer werk en ergernis dan ik had voorzien. 
 • Te enthousiast met allerlei extra stiksels en bandjes. Lastig en er komen dus van die dikke lagen. 

Onder de zijkant van de tas en een stukje waar het piping niet naar mijn zin zit maar waar ik met de naaimachine  geen ander stiksel meer inkrijg, grrrrr.

De postzegel is een freebie waarvan ik een paar borduurstappen overgeslagen heb en mijn eigen tekst eroverheen geplaatst heb. Klik hier

10 opmerkingen:

 1. Ik vind hem superleuk geworden, knap hoor, en wat een leuk naamlabel, zelf gemaakt?

  Groetjes, Roelfina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naamlabel is een freebie borduurtje waarvan in een pasr borduurstappen overgeslagen heb en mijn tekst daarvoor in de plaats gezet heb. Ik zal kijken waar ik hem vanndaan heb en het in mijn bericht opnemen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, dank je wel, staan nog meer leuke dingen op die site.

  Groetjes, Roelfina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Joh wat jammer dat je hem niet ff afwerkt! Hij is zo mooi geworden verder! Mooi gemaakt hoor.. en idd mooi naamlabel!

  groetjes.. Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Petra, het probleem zit hem in het 'ff'. Het is gewoon een ..... klus die eeuwen duurt. Maar... op een koude winteravond voor de TV komt er wellicht nog een bandje omheen.

   Verwijderen
 5. Zowel de buitenkant als de binnenkant vind ik erg mooi geworden (tja, die onafgewerkte randen dan wat minder, maar kan me voorstellen dat je dat op een gegeven moment zat wordt, zijn er veel naalden gebroken?). Die schuine rits, dat maakt hem echt 'af'.
  Als ik een tas maak, dan naai ik de buitentas en binnentas los van elkaar aan elkaar (goede kanten op elkaar), en zorg bij het inelkaar naaien dat ik een keeropening heb. Bij hele dikke stukken wil ik ook weleens aan de knop draaien, zoals vroeger met handnaaimachienes genaaid werd.

  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het erg knap van je hoor, ik doe het je echt niet na.
  supermooie tas!

  groetjes Wilja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi wilja,

   De moeilijkheidsgraad valt best mee hoor. Het vergt voornamelijk doorzettingsvermogen ;-)

   Verwijderen